OFDMS 2011

17.11.2011 14:22

    OFDMS 2011 - Olympijský festival detí a mládeže na Slovensku

 

BRATISLAVA 11. novembra (SOV) – Košický kraj pred Trnavským krajom a Banskobystrickým krajom zvíťazil v celkovom hodnotení Olympijských festivalov detí a mládeže Slovenska (OFDMS) v školskom roku 2010/2011.

Verejnosť sa s výsledkami OFDMS 2010/11 zoznámila na slávnostnom vyhodnotení 11. novembra v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave.

 

Ocenenia najlepším krajom odovzdali prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár, predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč, predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár a primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Slávnostný program s účasťou zhruba vyše 150 ľudí vhodne prikrášlilo spevácke vystúpenie skupiny Fragile.

 

Do festivalov sa v ich IV. ročníku zapojilo spolu 2565 materských, základných a stredných škôl, čo je zhruba rovnaký počet zúčastnených ako v predchádzajúcom ročníku 2009/2010. Na základe podkladov krajských štábov celoslovenské vyhodnotenie spracoval ústredný štáb OFDMS na čele s Antonom Javorkom.

Olympijské festivaly detí a mládeže Slovenska sa po štyroch rokoch pôsobenia dostali do povedomia širokej verejnosti. Hlavným zmyslom organizovania OFDMS je podnietiť všetkých zodpovedných k tomu, aby pochopili význam športu pre život a zdravý vývoj detí a mládeže, a aby v záujme naplnenia tohto cieľa vyvinuli väčšie úsilie smerom k jeho praktickej realizácii. Podstatou tohto takpovediac celonárodného, celoročného snaženia je oslovenie všetkých detí a ich získanie pre pravidelný pohyb. V podstate ide o tri základné piliere rozvoja mládežníckeho športu na Slovensku: 1) získavanie detí a mládeže pre šport, formovanie ich trvalého vzťahu k tejto činnosti, 2) spájanie športu s výchovou, vzdelávaním a kultúrou, 3) vyhľadávanie talentov. Tieto ciele nemožno splniť jednorazovým podujatím. Preto je dôležité OFDMS chápať ako celoročný program od septembra do júna, ktorý vždy na konci jednej etapy (školského roka) vyvrcholí veľkolepým finálovým zakončením. To má spravidla podobu školskej olympiády, Dňa olympijských aktivít či na viacerých školách používaného Dňa Kalokagatie.

 

Celkové hodnotenie krajov o Pohár prezidenta SR

1. Košický kraj čet umiestnení (MŠ, ZŠ, SŠ)

2. Trnavský kraj

3. Banskobystrický kraj

4. Trenčiansky kraj

5. Nitriansky kraj

6. Žilinský kraj

7. Bratislavský kraj

8. Prešovský kraj

 

Ocenené školy na návrh krajských štábov OFDMS

ZŠ Zarevúca 18, Ružomberok
ZŠ s MŠ Centrum II. 87, Dubnica nad Váhom
ZŠ Krosnianska 4, Košice
ZŠ Komenského 34, Polomka
ZŠ Strážnická 26, Ľubotice
Spojená Katolícka škola F. Fegyvernekiho s VJM, SNP 4, Šahy

 

 

Najaktívnejší organizátori na návrh krajských štábov

Angelika Révész, Spoločný školský úrad, Šahy
Jozefína Odehnalová, CVČ Kalokagatia, Trnava
Lucia Malinovská, Prešov 

Oľga Fašková, Gymnázium Hlinská, Žilina 

Rudolf Slíž, CVČ S. Chalupku 10, Prievidza
Ľudmila Strache, Spišská Nová Ves
Pavel Návoy, ZŠ Komenského 34, Polomka
Ján Mižúr, ZŠ Haličská cesta 7, Lučenec
Mária Vítková, CVČ Včielka, Púchov
Eliška Hianiková, SOŠ Ivanská cesta 21, Bratislava